2016. november 18., péntek

Évértékelő

Mivel Putrifalvára beköszöntött a tél, ideje mérleget készíteni és téli álomra vonulni.



 


Mint minden gazdasági év, ez is vegyes volt. Nehezen indult, mert a nyugdíjba vonulással és egyéb családi problémákkal kapcsolatos teendők sok időt vittek el. Ez a paprikák és paradicsomok késői kiültetéséhez vezetett, ami késői érést és sok beéretlen, lefagyott termést eredményezett. Azért persze maradt bőven annyi, amennyi nekem kell, de mégis, az ember sajnálja azt a sok komposztra került cuccot.

Nagy fájdalmam, hogy az idén nem sikerült limabab vetőmagot szerezni, így az nem volt. A Cherrola magból sem az kelt ki, amit vártam, a Chocolate cherryt pedig nagyon megviselte a paradicsomvész, így nem sokat ettem róla, pedig rengeteg termése volt a megmaradt 5 tőnek. Pedig a paradicsomvész nem igazán tört ki, látszottak a jelei a foltosodó szárakon és a paradicsomokon, de egy idő után megálltak és ezek a sérülések varasodtak, majd alatta ismét zöld volt a szár. Igazán csak a San Marzano-t pusztította el, azok gyümölcsét viszont zölden leszedtem és hasznosítottam. A többi paradicsom megúszta a levélzet elszáradásával és néhány paradicsom megfeketedésével. A nagy bosszúság megint az Osu blue miatt volt, mert még októberben is tele volt éretlen szemekkel, pedig ezt időben, május közepén kiültettem.

A paprikákkal elégedett voltam, sok lett a fehér és most sikerült megfelelő méretű pritamint is előállítani, csak a beéréssel volt probléma. Későn volt a június közepi kiültetés. Kápiám is lett elég, de sokkal több is lehetett volna (bár nem tudom, mit is kezdtem volna vele). Mivel meglepetésszerűen jól sikerült, nem fordítottam elég időt és munkát a ritkításra, talán ez sem tett jót a termésnek, túl sok volt a töveknek. Sajnos a fűszerpaprikákból egy darab sem kelt ki, ami csak azért nem probléma, mert egy kolléganőmtől kaptam vagy 2 kg őrölt paprikát, ami kb. 5 évig elég lesz.

A répa és gyökér minden évben problémás volt, most is sok veszteség volt benne, valami megrágta. Mivel nem volt időm csak november elején kiszedni a földből, a gyökér eddigre eléggé megvastagodott ahhoz, hogy könnyen lehessen pucolni. A répák egy része viszont szét volt nyílva, talán a sok esőtől.

A tök, cukkini, káposzta és kelkáposzta, mint minden évben, most is jól teljesített, bár a kelkáposzta fejek nem voltak elég tömörek. Ízre azonban nem volt probléma velük. Csak 1-1 tő tököt és cukkinit vetettem, rengeteg termése volt, még a szomszéd néninek is jutott bőven. A kétféle kifejtőbab is rendesen termett. Céklát háromszor vetettem, sok is lett belőle, viszont az eltevés egy része nem sikerült, mert felforrt. Uborkát háromszor vetettem, mert nem nagyon akart semmire sem menni, végül aztán jó sok savanyúságot tettem el belőle, tehát azért volt elég. A sárgadinnyékre pont érési időben nem volt elég meleg, így egy részük nem nőtt megfelelő méretűre és az édességük sem volt meg. Zöldborsót 4x vetettem, mert ennyi volt a vetőmagom, különféle fajták. De az a tapasztalatom, hogy a márciusban elvetett rengeteget terem, permetezni sem kellett, 16 db 7,2 dl-es üveggel főztem be és még jutott a fagyasztóba is. Ez több mint elég nekem. A másik három vetésből összesen nem lett ennyi, a sok nyavalyáról nem is beszélve, ami utolérte őket. A vége pedig a hőség miatt kipurcant. Jövőre csak egy adagot vetek, jó korán.

A bogyós gyümölcsök közül az eper kevés volt, pedig nagy területen van ültetvény, de mivel tavaly telepítettem, így ez a mennyiség elfogadható volt. A málna szépen termett és mivel az érési időszakban éppen végig ott voltam, így minden másnap le tudtam szedni és így a legjobb állapotban került feldolgozásra. Ment jó pár doboz az én és Édesanyám mélyhűtőjébe, lett egy csomó szörp és likőr is belőle. Az 1-1 bokor fekete és piros ribizli is szépen termett, ezekből is főleg szörp és likőr lett, a feketéből jutott még fagyiba és öntetnek is. A szederbokrot tavaly jól megmetszettem, ennek ellenére rengeteg volt rajta, ami persze nagyrészt lerohadt, mert pont éréskor volt esős az időjárás.

Ami az egyéb gyümölcsöket illeti, nem érdemelnek túl sok szót. A dió, a sárgabarack és a télálló alma virágzásban elfagyott. A cseresznye gyakorlatilag lerohadt a fáról, már amit a madarak meghagytak. A szilva szintén éretlenül hullott le, valószínűleg rossz néven vette a tavaszi tetűinváziót. A nyári almán szép mennyiség volt, de ezt meg a darazsak tizedelték. Azért jutott bőven a szomszédoknak és a családnak is. Amit meg végképp nem tudtam hová tenni, megaszaltam. Már eszegettem belőle, nagyon finom, máskor is így fogom csinálni. Ebben az évben rengeteg bajom volt a darazsakkal. Az őszibarack is elég mértékletesen termett, jó része még éretlenül megrohadt, ami eljutott az érésig, az finom volt és így is jutott nekem elég, még be is tudtam főzni. A szomszéd néninek sem termett az idén birsalmája, de sebaj, mert még a tavalyiból rengeteg birsalmasajtom van. Most olyan sütiket próbálok sütni, amikhez fel tudom használni, mert már eléggé kiszáradtak.

Ami a befőzést illeti, a paradicsomokat most csak sütőben megsütöttem, beüvegeztem és kidunsztoltam. Ezt szoktam reggelizni, felváltva fekete retekkel, mert az is szépen termett. Nagyon kevés lekvárt csináltam, mert még 2012-es is van a polcon. Nem nagyon fogy. A tököt és cukkinit is legyalultam és beüvegeztem, majd kidunsztoltam. Korábban az lett a bajuk, hogy túlzottan megpuhultak, valószínűleg túl sokáig dunsztoltam. Már most is találtam egy üveget, amelyikben szinte feloldódott a cukkini, de a többi jónak látszik. Már egy zsenge tököt felbontottam és kirántottam, az tökéletes volt.

A cékla és az uborka közül néhány üveg felforrt már az eltevést követően, nem tudom miért, máskor is így raktam el. Így ebből a két tételből nagyobb veszteségre számítok. A csalamádé és az ugyanúgy elrakott zöld paradicsom és uborkasaláta jónak néz ki, bár egy kis uborkasalátát már felbontottam és a teteje nem volt tökéletesen jó ízű. Amikor már csak 1-2 uborka nőtt a tövön, felszeleteltem és betettem a mélyhűtőbe, úgyhogy most van bent néhány kis csomag, majd tzatziki lesz belőle.

Mivel sok paprikám és zöld paradicsomom volt, készült paprikakrém, paprikazselé, sült kápia olajban, és kétszer csináltam zöldparadicsom chutney-t is. Már mindegyiket megkóstoltam, finomak.

Idén is csináltam saját vegetát sárga és fehérrépából, karalábéból és lestyánból. Géppel vékonyra szeleteltem, megaszaltam és ledaráltam, sót nem tettem bele. Szinte minden ételbe teszek, még a rizs főzőlevébe is.

Most aztán a konyha minden szegletében termés sorakozik.













Hát jól nézek én ki nnna.

Sajnos a kerti munkákat nem tudtam befejezni, mert a nedves föld nem lett felszántva és eléggé el is gyomosodott. De ha minden rendben lenne, akkor min kárpálódnék? Majd jövőre.

8 megjegyzés:

  1. Szia! Elnézve a szépen eltett termést, nem volt ez rossz év, büszke lehetsz a munkádra, akár a kertben, akár a konyhában. Örültem az írásodnak, jó pihenést a télen. A Putri is nagyon szépen ki van cicomázva.Szeretettel:Klári

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klári!
      Köszönöm a dicsérő szavakat, igyekeztem rászolgálni:-) Persze volt azért termés, csak tudod, panaszkodni jó és az ember telhetetlen is. Bár ha egyszer minden bejön, akkor vehetek nagyobb lakást, hogy elférjen a sok termény.

      Törlés
    2. Szép napokat! Öröm látni az eredményt! Télen meg lehet gondolkodni a jövő évi teendőkön! Jó telelést kivánok!

      g.

      Törlés
    3. Kedves Gabcsi! Köszönöm, már tervezem is a jövő évet:-) S közben természetesen ürülnek a befőttes üvegek.

      Törlés
  2. Nem költözöl ide? Öröm nézni a sok eredményt a polcaidon.

    VálaszTörlés
  3. Jó telelést kívánok. Azért néha egy-egy bejegyzés, ami kimaradt a szezonban? :)Üdvözlettel: Ilona.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Ilona, nos igen, kétségtelenül lanyhult a szorgalmam a bejegyzésekkel kapcsolatban, de sokszor úgy gondolom, mást nemigen érdekelnének a mindennapos apróságaim.

      Törlés