2017. június 21., szerda

Eddig a legrosszabb

év ez a mostani. Pedig nagy terveim voltak a kerttel, mivel az idén sok időt tudok itt tölteni. De úgy látszik, az anyatermészet másként gondolja. Már a palántanevelés sem volt felhőtlen. Aztán az áprilisi hó és fagy jól megtizedelt mindent. Ez a nagy forróság a hozzá társuló szárazsággal aztán tetőzi a bajokat. Minden nap locsolok, hogy valamelyest mentsem a termést. A másik probléma a sok kártevő, eltekintve az őzektől. Most jött az önkormányzattól egy értesítés, hogy sok a vaddisznókár a faluban, ezért a fővadász lövöldözést fog rendezni néhány hét múlva.

A palántázásnál mindenből próbáltam néhány darabot nevelni, ami megmaradt a kiültetés után, az szépen fejlődött, aztán most egyik napról a másikra a legerősebb növények is pusztulnak. Elkezd hervadni a levelük, majd megjelenik a tövükön a hangyaboly. Az egyik tövére rászórtam a Chemotox hangyairtó port, köszönték szépen, vígan futkároztak rajta.



Ez a ma reggeli áldozat, de lehet, hogy taposás, mert több kupac kutyaszart találtam a kertben. Buli lehetett.


A málna ilyenkorra sűrű bozóttá növekedik, alig lehet belülről kiszedni a málnát. Most térdig ér és szárad. Málna alig van rajta.


A hét elején leszedtem a piros ribizlit, másfél kiló termés lett, majd szörp lesz belőle.


Felszedtem a négy sor zöldborsót is, a csövek külseje szinte égett volt, ehhez képest elég sok borsó lett végül, legalább 4-5 főzet.


A fekete ribizli elég furcsán viselkedik, a bokor fele leszáradt, a gyümölcs rajta megaszalódott. Ma szedtem belőle egy tállal, a többit még hagytam. Szárazás előtt be kellett áztatnom, mert annyi száraz levélmorzsalék és hangya volt benne, hogy nem volt hozzá úgy gusztusom.




A paradicsom elég szép, már bogyósodik, nem tudom, hogy fogja bírni. Egyszer már megpermeteztem egy koktéllal, mert nem tudom, mi várható.



A paprikák kritikán aluliak, bár már van rajtuk termés.


A retek, a harmadik vetés, szép lombos, de csak vékonyka gyökér marad.


A sárgadinnye többsége még mindig néhány leveles állapotban van, a "legszebbek" már virágoznak.



A kukorica is ugyanúgy van, mint a többi, minden nap kevesebb marad, mert pusztulnak. A bal szélsőt valami megrághatta, most úgy látom, regenerálódik.



Az uborka mintha kezdene lendületet venni, lassan eléri a hálót.


Ezen kívül aztán nem sok minden van a kertben, még a háttérben lévő citromfű is nyamvadt, pedig máskor ilyenkorra eléri a támaszt. Rengeteg saláta van, mert nem volt szívem a palántákat kidobni, de nem mennek sokra. Azért 1-2 jégsaláta kezd kemény fejet növeszteni, a többi csak levél. Ki tudja miért.

Ma reggel volt egy kis zápor, ami arra volt csak jó, hogy levizelje a növények leveleit. Így legalább könnyebben kapják el a nyavalyát. Most esőszünetet tartok, mert csodák csodája dörgött egyet és esett egy kevés.



Aztán majd kisüt a nap és lesz jó kis gőzfürdő, amiben a növények megpárolódhatnak, a gombák meg jót lakmározhatnak. Hát én megint semminek sem tudok örülni. Házsártos vénasszony.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése