Beindítottam itthon a fűtést. A hét végén már a putriban is begyújtottam esténként, főleg az első este, mivel 15 fok volt mindössze. A befőzést is befejeztem, feldolgoztam a még használható paradicsomot, körtét, mos tmár csak a szőlő és a birsalma van hátra, na meg citromfüvet, mentát és zsályát is kell szárítanom.
A kertben már csak néhány tő paradicsom van lábon, nem túl jó állapotban, szinte mindegyik repedezik a sok esőtől, utána pedig rohadásnak indul. A futóbab is hajrázik, és minden héten van 1 fej szép karfiol. Érdekes, hogy egészen más íze van, mint amit a piacon veszek. Pedig kinézetre hasonló, szép tömött feje van, igaz, nem hófehér, de azért nagyon finom. Termett 3 szem fehér padlizsán, megsütöttem és fűszeresen hússzeletekre kentem, sajttal megszórtam és megsütöttem. Nagyon finom lett, bár nem volt neki az az igazi padlizsán-íze.
Végre megszületett a komposzt-tároló:
Dönci a daráló már meg is kezdte a vastagabb ágak előkészítését a komposztba:
Ekkora kupacot csinált a levágott sövényből:
Majd rétegezem a felszedett paradicsommal és egyéb növényi maradékokkal. Egy kérdés van még nyitva: vajon ez a biokerítés is mehet a komposztba?
Szia, szerintem nyugodtan belerakhatod a büdöskét. :) Azzal számolj viszont, hogy elképzelhető, hogy egyes beérett magok túlélik a komposztálást és ahová leteríted a kész komposztot, ott ki fog hajtani.
VálaszTörlésNa, az biztos, hogy kihajt. Nálunk is hajtott ki idén ilyetén módon bársonyvirág, sőt még most is virágzik, hiszen meghagytuk. Amúgy szerintem is mehet a komposztálóba.
VálaszTörlésCsak azért hezitálok, mert indexes topikban láttam, hogy mások sem teszik bele, volt aki külön próbálkozott a komposztálásával. Eredmény jövőre.
TörlésÉn meg hiába vetem, akkor sem kell ki. Minden más rendben van, de a büdöske sehogy sem akar a kertben nyaralni!
VálaszTörlésA paradicsom szára nem lett beteg? Mert akkor nem szabad a komposztba tenni.
Laci
A büdöskét vetés után szoktam locsolni és amíg kicsi, gyomlálom is, aztán ha megnő úgyis talajtakaróként szétterül.
TörlésA paradicsom egy része elszáradt, de betegséget nem véltem felfedezni. De a kórokozóknak a komposzt belsejében lévő hőmérséklettől el kellene pusztulniuk. Remélem, ők is tudják:-)
Én azt olvastam, hogy a paradicsom szárát, gyökerét nem szabad a komposztra tenni, mert a termését kivéve minden része mérgező. Ki kell szárítani és elégetni, a hamuját viszont nagyon jó a virágoskertbe szétteríteni, mert sokkal szebb, élénkebb színük lesz a virágoknak illetve a gyümölcsfák, bogyósok tövére tenni, úgy hogy a hóra teríted!
VálaszTörlésNekem is most száradnak a felszedett paradicsomtövek. A hatásáról tavasszal, nyáron tudok beszámolni.
Ilyet még nem olvastam, úgyhogy megy a komposztba. Tavaly is minden növényi maradékot beletettem, de olyan kevés komposzt lett az egészből, hogy nem volt érdemes kilapátolni. Azt viszont tapasztalatból tudom, hogy a paradicsomszár már megszáradni nemigen fog ilyen időjárásban, úgyhogy az elégetése is kétséges lenne, főleg azért mert november 1-jén tervezek utoljára putritúrát. Tehát a hóra terítést sem tudnám megoldani. Az is kérdés, mire nézve mérgező: mert ha a lótetűre vagy a csigára, akkor nem nagy baj. Tényleg, csiga elleni védekezésre is ajánlják. (Nevelőapám, aki egyébként vegyészmérnök, jót derül az ilyesmin, na persze ő a Calgont és a szalicilt is ostobaságnak tartja:-)
TörlésA blogmotor meg monnyon le!
Az egyik barátom kertészmérnök, ma rákérdeztem, hogy beletehetem-e a paradicsomot a komposztba..azt mondta ne tegyem bele. Mindenesetre én kipróbálom a hamu hasznosítást... van 2 rózsám, ami olyan egyszínű lett..pedig az egyik rózsaszín a másik meg lila... az idén mind a kettő egyforma fakólilaként virított.
TörlésEz nem volna baj, mert hiszen a Büdöske egyfajta növényvédelmi szerepet lát el.
VálaszTörlésÉppen ezt akartam írni, a biokertészek ajánlják a vetemény közé, mint védőnövényt. Ha meg kikel, ki lehet majd gyomlálni. Már, ha nagyon zavar.
VálaszTörlés