2016. szeptember 17., szombat

Teljesen kész vagyok

én is meg a kerítésfestés is. Már néhány éve töprengtem itt a blogon is, hogy milyen színű legyen, de valahogy nem sikerült magammal zöld ágra vergődni: fekete-fehér-sárga-barna-kék-zöld egyik sem tetszett, így hát bementem a festékboltba a közeli nagyobb városban és a kérdés meg is oldódott. Nagyjából olyan lett, mint eddig volt. Mivel csak ez az egyféle elfogadható szín volt, máshová meg lusta voltam elmenni. Igaz, amikor elkezdtem ledrótkefézni a kerítést, rájöttem, hogy nincs is lefestve, csak lealapozva. De nem ez volt a legnagyobb baja. Hanem a pénztelenség, vagyis ami ennek következtében kerítéssé avanzsált. Házi barkácsban megoldott, betonvas rudakból és vékony keretből készült, itt-ott már elengedett a hegesztés, amit vastag dróttal pótoltak. A kapuk lemezei is hajszálvékonyak. Azért persze a funkcióját ellátja, a betonvas pedig örök életű lesz.



Szóval egy heti kefélés után készen állt az alapozásra. A boltban azt mondták, hogy kétszer kell rákenni az alapozót. Megfelelő ecsetet is vettem hozzá, a boltban 10%-os hígítást javasoltak, de nagyon megkínlódtam a felvitelével. Ezeket a rudakat nehézkes festeni, nem is egyenletes a minőségük, az ecsetben gyorsan besűrűsödött a festék és alig lehetett vele dolgozni. Persze én sem festettem még kerítést, szóval gyakorlatom sem volt  benne, főleg a ronda hegesztési pontokat volt nehéz kezelni. Mire a végére értem, kialakítottam a magam technikáját és akkor már jobban ment. De akkor sem alapoztam kétszer. Így is 6 napig tartott, mire egyszer lekentem.



Végül vörös színárnyalatú, selyem fényű festéket választottam. Az alapozó is hasonló színű volt. Az alapozó 0,75 l-es kiszerelésű, 2 dobozzal használtam fel, éppen elég lett egyszeri lekenésre. A fedő festék 1 l-es volt és az 1 dobozzal végigkentem a teljes kerítést és még néhány oszlopot és még maradt is egy kevés a doboz alján. A második festés már ment 4 nap alatt. Siettem, hogy még az ősz beköszönte előtt végezzek. 

Ennyi a színkülönbség az alapozó és fedő festék között. A bal oldali már a színezett.


A végeredmény pedig ilyen lett:





A végén annyira belejöttem, hogy még a kocsibejáró rozsdás pántjait is lepingáltam, persze előtte rendesen ledrótkeféztem.



A ház sarkánál is van egy cső, amin valószínűleg valamikor egy kis kapu lehetett, azt is befestettem.


És ha már pingálás, akkor a bejárat előtti kapaszkodó sem maradhatott ki.



S mivel a doboz alján még volt egy kevés festék, a támfalon lévő 3 oszlopot is lekentem. Ezek valamikor kerítést tartottak, de az már az enyészeté. Az egyiket annak idején kitoldották és most a csatornát tartja.



A nagy pingálásnak persze az lett a következménye, hogy a kertet elhanyagoltam, a befőzéssel pedig le vagyok maradva. Na mindegy, legalább ezen túl vagyok, a következő 20 évre el van a dolog intézve.

2 megjegyzés: