2017. május 26., péntek

Hol élek?

A hét végén családi ünnep lesz és én vagyok a szakácsnő. Összeállítottam a menüt, majd a beszerzendők listáját és elzarándokoltam a Lehel csarnokba. Nem volt egyszerű mindent beszerezni, bár semmi különlegeset nem vettem. Hiába van rengeteg húsbolt, mire a 3 féle húst és a kiegészítőket megtaláltam, majdnem lejárt a parkolási időm. Alig találtam elfogadható kolozsvári szalonnát, gépsonkát meg gyakorlatilag nem lehet kapni. Apró szemű újkrumpli is csak egy helyen volt, de ami igazán kiverte a biztosítékot, az ez volt:


Ez két csomag hagyma. Az árát trükkösen fejjel lefelé tették ki, de mindegy is, mert csak ezen az egy helyen volt. Ez a 10 hagyma 1.000 Ft volt. Azt hittem, vicc, de nem az volt. Az árus végül hüledezésemet látva megszánt és 800 F-ért ideadta. Ez van. 



Mivel jónéhány termék van, amiből mindig ugyanazt vásárolom, így az utóbbi napokban szinte minden élelmiszernél tapasztaltam áremelkedést, a sertéshús ÁFA-csökkentését pedig nem tudom ki tette zsebre, de hogy az árak az egekben vannak, annyi szent. Lassan megéri a kert végében disznót tartani. 

A 70-es években egy 1.000 nm-es kertben volt disznóólunk akollal és kis udvarral, amin a cocák a tyúkokkal osztoztak. A disznóól oldalában volt a tyúkól, felette szénapadlás, ahogy kell és az udvarban egy földbe ásott, kibetonozott tároló a dudvának. Tavasszal beástuk a homoktalajba és mindenféle zöldséget meg tudtunk termelni, sok gyümölcsfánk is volt. Mindenünk volt a feldolgozáshoz is, gázos perzselőgép, hatalmas asztallap, kolbásztöltő, rézüst a zsírsütéshez, hozzá való kályhával, sőt még füstölő is. Költözéskor volt mit kilomtalanítani.

4 megjegyzés:

  1. Egyébként sok mindenért megéri, s termelni is. Csak munka van vele. Itt az eper 1400Ft.Hát, nem tudom?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokszor számolgattam már, hogy megéri vagy sem. Most még nem is a pénzről szól, hanem szeretem csinálni. De igazad van, munka van vele, ami az idő előrehaladtával egyre nehézkesebb lesz. Ki tudja mi lesz 5-6-10 év múlva? Ott maradok a nagy kerttel, amit nem tudok megművelni? S úgy járok, mint azok a szomszédok, akiket most megszólok a rendetlen kertjük miatt. Ma voltam a piacon, az eper itt is annyi vagy még drágább.

      Törlés
    2. Ez nálunk is így volt, és senki nem számolta, megéri e, a kertet meg kellett művelni, a terményt fel kellett dolgozni, hogy legyen mit enni télen is.( Még nem volt hűtőláda, sőt mosógép sem.) A három disznóból egyet vágtunk, kettőt leadtunk, azok árából lett a karácsonyi új kabát, ajándékok, esetleg új bútor.A terményekből télire befőtt, szörp, lecsó, stb.


      Törlés
    3. Igen, évtizedekkel ezelőtt a megéri-e nem volt kérdés, mert konkrétan nem volt kapható jónéhány dolog. Visszaemlékszem, hogy a 70-es években sokszor még a krumpli is probléma volt. Vagy amikor a nagymamámmal sorban álltunk vajért, mert csak 2 db-ot lehetett venni fejenként. A 90-es években költözéskor dobtuk ki a "hűtőszekrényt", amibe a jeges hetenként szállította a jeget. A nagyszüleimnek még az sem volt. A kútba lógatva hűtötték a tejet és a dinnyét. Ma meg már egyértelmű, hogy nemigen éri meg anyagilag, főleg ha nincs locsolási lehetőség, de az íz és a tudat miatt mégis csináljuk.

      Törlés