2012. május 22., kedd

Kezdődik a felújítás.

Azaz kezdődne, de hogyan? Sok mesterember van a faluban és a közeli városban, de vajon melyiket válasszam? Kérjek javaslatot a szomszédoktól? Esetleg telefonkönyv? Aztán váratlan segítséget kapok és mozgásba lendül a gépezet. Tulajdonosváltáskor kicserélik a villanyórákat. A szolgáltató szakembere, látva a helyzetet, javasolja a vezetékek cseréjét és ajánl is egy helyi szakembert, akinek megfelelő vizsgái vannak, jól dolgozik és elfogadható áron. Kapok nevet és telefonszámot. Jön is a mester és rám mosolyog a szerencse, ő is egy hasonló parasztház tulajdonosa, csak már sokkal előrébb tart a felújításban. Rögtön ajánl megfelelő szakembereket. Juhhé, na akkor lássuk csak, mi is vár rám:
Vettem egy háromosztatú parasztházat, mely az 1900-as évek elején épülhetett, idős helyi lakosoknál érdeklődtem és megtudtam a házikó történetét: módos ember építtette, szép parasztfödém és vastag, vályogtégla falak, de zavaró volt, hogy a házban semmiféle régi dolog, kemence vagy ilyesmi nyomát nem találtam és az udvaron sem voltak melléképületek, a házhoz hozzátoldva a szokásos nyárikonyha és fáskamra kivételével. Ekkor még valami kiderül. 1932-ben az egész utcát tűzvész pusztította. Talán ekkor szüntették meg a kemencét is? Már ha volt. Gyanús még a pitvar és a hátsó szoba közötti fal is, mert sokkal vékonyabb, mint az első szobáé, bár ez is vályogtéglából épült. Lehet, hogy eredetileg csak két helyiség volt és csak az újjáépítés után választották le a hátsó helyiséget? Előző tulajdonosa 1948 óta lakta, akkor már minden így volt, az udvaron nem álltak ólak, terménytároló, stb.

Azt hiszem, először a vizesedés megszüntetése a legfontosabb feladat:


Nem nagyon veszélyes, de megvan a bűnös is:  a szomszéd telek a házam felé lejt és a szomszéd a tetőről lejövő csapadékvizet - szabálytalanul - a két ház között vezeti el egy vájatban:


Frankó, még meg sem melegedtem, máris összekülönbözhetek a szomszéddal. A ház hátulját elnézve, amin sárga vakolatmaradékot látok, a ház eleje pedig fehér, tényleg igaz, hogy ez a szokás: csak amit az utcáról jól látnak, az legyen szép, a többi nem számít.
Az azonban jó dolog, hogy a belső festés és a külső is több mint 10 éves, így legalább nem fedik el a valódi hibákat.

2 megjegyzés:

  1. Egy jó mesterember áldás, helyben van, s főleg, ha tud hasonlókat szerezni. Tudod, az elmúlt évtizedekben próbáltak pusztítani mindent ami régi. Aztán jött a modernizálás. Láttam olyan falusi házakat "csodaszép" redőnnyel voltak felszerelve, mert ott járt egy ügynök. Neki haszna volt,s hogy amúgy mit rontott az épületeken az neki nem számított. A szívem szakadt meg.

    VálaszTörlés
  2. Teljesen igazad van, én is így érzek, de az ott lakók szívfájdalom nélkül dobják ki a régi ablakokat és tesznek a parasztházra 3 szárnyas monstrumot műanyag redőnnyel, letakarják a gyönyörű gerendázatot, beleépítenek, csempéznek, betonoznak, gázkonvektorokkal csúfítják el a házakat, stb. De már rájöttem, az idősebb generáció nem úgy tekint egy falusi házra, mint mi, akik panelből vagy nagyvárosból jövünk. Ez van.

    VálaszTörlés